Jeśli chcesz być mistrzem kuchni lub po prostu porządnym kucharzem, musisz nauczyć się podstaw gotowania.
Informacje zawarte w poniższym artykule nauczą Cię wszystkiego o świecie gotowania i niektórych sekretów, których możesz użyć, aby zostać wykwalifikowanym szefem kuchni. Zapamiętaj te wskazówki i naucz się świetnie radzić sobie w kuchni.Upewnij się, że w pełni wykorzystujesz nóż szefa kuchni, trzymając go prawidłowo podczas użytkowania. Kciuk i palec wskazujący powinny znajdować się po obu stronach ostrza, w miejscu, w którym styka się z rękojeścią. Zapewni to najwyższą kontrolę podczas krojenia składników.Aby Twoja domowa pizza nie nasiąkała wszystkimi soczystymi dodatkami, które dodajesz, lekko posmaruj gołe ciasto oliwą z oliwek. Sos do pizzy, papryka i mięso mogą obciążać ciasto na pizzę i powodować jego rozmoczenie nawet po upieczeniu, więc pamiętaj o posmarowaniu odrobiną oliwy z oliwek, aby uzyskać bardziej chrupiącą i jędrną pizzę!Podczas gotowania im mniejszy przedmiot, tym wyższa może być temperatura gotowania. Na przykład, jeśli gotujesz mini babeczki, można je upiec w temperaturze 400, podczas gdy babeczki mają normalny rozmiar, temperatura nie powinna być wyższa niż 325. Gotowanie w odpowiedniej temperaturze zoptymalizuje czas gotowania i zapobiegnie wysychaniu .Aby smażyć stir fry z autentycznym chińskim akcentem, spróbuj użyć ich techniki aksamitnej! Przygotuj mieszankę skrobi kukurydzianej, białek jajek, przypraw i sherry i umieść w niej wieprzowinę, kurczaka lub krewetki na około pół godziny. Następnie zblanszuj w gorącym oleju lub wrzącej wodzie, aby uzyskać lśniące, delikatne i pyszne smażenie o jakości restauracyjnej.Jeśli gotujesz makaron i masz dość tego samego smaku, możesz dodać odrobinę cytryny. Cytryna doda jej dodatkowego smaku, którego pragniesz, a ten dodatek jest również bardzo silnym przeciwutleniaczem. Dodanie przypraw i różnych smaków może poprawić jakość posiłków.Jeśli nie inwestujesz w nic innego w linii naczyń kuchennych, kup nieprzywierającą patelnię do pieczenia ze zdejmowanym nieprzywierającym rusztem do pieczenia. Zamiast siłować się z jednorazową patelnią do pieczenia w Święto Dziękczynienia, modląc się, aby się nie zawaliła, przyzwoitej jakości patelnia do pieczenia może zaoszczędzić czas, pieniądze i ból serca.
Poszukaj głębokiej patelni ze stalowymi uchwytami, która będzie w stanie pomieścić największy indyk lub kawałek mięsa, który normalnie kupiłbyś dla swojej rodziny, wraz z rusztem do pieczenia, który umożliwia bezproblemowe podnoszenie mięsa z patelni.
Nieprzywierająca powłoka sprawi, że sprzątanie będzie proste, a patelnia może być również używana do dużych prześcieradeł, patelni do lasagne i wielu innych.Aby przygotować posiłek po powrocie do domu z pracy, użyj wolnowaru lub garnka. Niektóre posiłki są paczkowane. Wystarczy wlać go do garnka, może dodać trochę wody i podgrzać. Jeśli lubisz przygotowywać własne posiłki, możesz przygotować składniki poprzedniego wieczoru. Po przygotowaniu składników włóż je do lodówki. Dodaj wszystko do garnka rano przed pójściem do pracy.Stosując przyprawy do mięsa i ryb, należy zawsze pamiętać o równomiernym i dokładnym doprawieniu. Wstrząśnij lub zmiel shakerem tak, jakby przyprawa była śniegiem spadającym z nieba. Spowoduje to równomierne pokrycie mięsa przyprawami i przyprawami oraz zapobiegnie zbrylaniu się lub nadmiernemu przyprawianiu.Jak już wspomniano, istnieje kilka wskazówek i sztuczek, których powinieneś nauczyć się dobrze gotować. Dla niektórych przychodzi to całkiem naturalnie, dla innych jednak wymaga to dużo nauki i ciężkiej pracy. Po przeczytaniu możesz zostać kucharzem, którym chcesz być.